Glutensiz beslenme, günümüzde oldukça popüler. Öyle ki sağlıklı beslenmeyle aynı anlama gelmeye başladı.
Gluten, ekmek yapımı esnasında oluşan hamurun güçlü yapısından sorumlu olan proteine deniliyor. Gluten olmadan ekmeğin kabarması ve mayalanması ne yazık ki mümkün olmuyor. Bu sebeple birçok hamur işi gluten içeriyor. Glutenin içerdiği proteinler ise çölyak hastalarında alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Dolayısıyla bu hastaların gluten içeren gıdalardan kaçınması gerekiyor. Ancak günümüzde glutenden kaçınmaması gerekenlerin de glutensiz beslenmeye yöneldiğini görüyoruz.
Peki, hangi yiyeceklerde gluten var, glutenli beslenmenin zararları ve glutensiz beslenmenin faydaları nelerdir? Tüm bu sorularının yanıtını haberimizde bulacaksınız.
Hangi yiyeceklerde gluten var?
Ekmek, makarna, arpa, buğday, çavdar, bulgur, pasta, poğaça, kurabiye, kek, simit, börek, pide, pizza, kahvaltılık gevrekler, tarhana, nişasta, irmik, noodle gibi yiyecekler gluten içermeleri sebebiyle oldukça sakıncalı. İçeceklerden bira da yüksek oranda gluten içeriyor. Bu nedenle kesinlikle kaçınmak gerekiyor.
Gluten içermeyen gıdalar
Bunun yanında gluten içermeyen gıdaları ise mısır, kinoa, karabuğday, kinoa unu, amarant, pirinç, patates, darı ve yulaf şeklinde sayabiliriz. Ayrıca yumurta, et, balık, süt ürünleri, meyve ve sebzeler de tüketilebilir.
Glutenin zararları nelerdir?
Glutenli beslenme bazı kişilerde gaz ve ishal gibi gluten hassasiyetine neden olur. Ayrıca yorgunluk yapabilir, ruh halini bozabilir, çölyak hastalığı varsa kusma, bulantı gibi belirtiler görülebilir. Gluten hassasiyeti olan kişiler, glutenli beslenirse kilo da alabilirler.
Glutensiz beslenme neden faydalı?
Gluteni hayatınızdan çıkarmanın birçok faydası bulunuyor. En önemlisi yağ yakımını hızlandırması. Bunun dışında daha fazla enerji elde etmeyi sağlıyor, inflamasyonları azaltıyor, gaz, şişkinlik ve ishal gibi sindirim problemlerini ortadan kaldırıyor, ruhsal ve zihinsel problemleri gideriyor.