Yeni tip Covid-19 öncelikli olarak kuru öksürük ve yüksek ateşle seyreden, solunum sistemini tutan ve zincirleme birçok hastalığa sebep olan bir hastalıktır. Enfeksiyon hastalıklarının tamamında olduğu gibi bu hastalıkta da enfekte olduğumuzda bağışıklık sistemimiz zayıflar. Diğer başka hastalıklara yatkın hale geliriz.
Bağışıklık sisteminin düşük olması durumunda, strese bağlı da olaraktan hastada mevcut diş eti iltihabı şiddetlenmesi gözlemlenebilir, ağız içi yaralar oluşabilir. Bunun önüne geçebilmek adına her birey ağız ve diş sağlığına maksimum önemi gösterilmelidir. Neler yapılması ile ilgili Dr. Burcu Kocatüfek Özyılmaz’ın önerileri;

Neler Yapılmalı?
• Günde 2 kez en az 2 dakika boyunda dişlerin tüm yüzeyleri fırçalanmalı
• Ara yüz temizliği için fırçalamadan önce günde 1 kez muhakkak diş ipi, ara yüz fırçası ya da ağız duşu uygulanmalı
• Yemeklerden sonra su içilmeli, hem dişler arasında kalan besinlerin uzaklaştırılması sağlanmalı hem de boğazın kuru kalmasının önüne geçilmelidir.

Korona salgını sırasında diş tedavisi devam eden hastalar neler yapmalı? Nasıl korunmalı?
Coronavirüs en çok “aerosol” dediğimiz havada uçuşan sprey benzeri partiküller aracılığıyla bulaşır. Diş hekimliğinde kullandığımız elektrikli aletler ağız ortamındaki kanın ve tükürüğün aerosol formunda etrafa saçılmasına sebep olur.
• Maske- eldiven-gözlük üçlüsü hasta ve biz hekimlerin hali hazırda her hastada rutin olarak kullandığımız standart korunma yöntemleridir. Önlükler düzenli olarak değiştirilmelidir.
• Tüm aletler sterilizasyon işlemlerinden geçmelidir.
• Odalar düzenli olarak havalandırılmalı
• Bekleme salonlarında sosyal mesafe korunmalı, iki hasta arasına bir saat konularak randevu organizasyonu sağlanmalı
• Klinik düzenli aralıklarla havalandırılarak, bekleme salonları, tedavi alanları, lavabolar dezenfekte edilmelidir

Yukarıda bahsedilen aerosollerde saklı virüsün vücuda giriş yolu en sık ağız, burun ve gözlerdir. Tüm diş tedavileri sırasında bu üç bölgenin virüs tehdidine karşı en açık noktalarıdır. Bu dönemde hastalara verilebilecek en sağlıklı tavsiye şudur: Diş Hekimliğinde acil tedavi olarak tanımlanan ertelenmesi pek mümkün olmayan ağrı, şiddetli kanama, travma gibi tedaviler, olabilecek en pratik şekilde bitirilmelidir. Beyazlatma- estetik işlemler, implant gibi acil olmayan tedaviler mümkünse daha ileri bir tarihe atılmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nın da konu ile ilgili yayınladığı bildiride acil tedaviler net şekilde anlatılmıştır.