Girişimcilerin Kaçınması Gereken 3 Hata
Girişimcilik pek çok engelle karşılaşılma olasılığı bulunan zorlu ve uzun bir süreç olarak tanımlanabilir. Bu nedenle girişimciliğin doğasının hata yapmaya çok müsait olduğu söylenebilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta yapılan hatalardan gerekli dersleri çıkarmak, hataları başarıya giden yolda deneyim kazandıran ve yeni çıkış yolları bulmayı sağlayan fırsatlar olarak görmektir. Girişimcilerin kaçınması gereken hataların neler olduğunu Akademisyen, Girişimci ve CGNT Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Fesli’ye sorduk.
Girişimciler En Çok Nerede Hata Yapıyor?
Akademisyen, Girişimci ve CGNT Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Fesli özellikle ilk kez bir iş kurma sürecinde olan girişimcilerin yaptığı birkaç yaygın hata olduğunu ancak bu hataları önlemenin ve olası riski azaltmanın mümkün olduğunu belirterek sözlerini sürdürdü: “Pek çok girişimcinin düştüğü en büyük hata, iş kurmak için kimseye ihtiyaçları olmadığı ve tüm süreci kendi başlarına üstlenebileceklerini düşünmeleridir. Unuttukları nokta ise, yenilikçi bir ürün ya da hizmet fikrine sahip olmak ile başarılı bir iş kurmak aynı anlama gelmez. Bu nedenle girişimcilerin iş kurma aşamasında profesyonel tavsiyeler alması çok önemlidir. Bu adımın erken atılması, ilerleyen dönemlerde karşılaşılması olası pek çok sorunu önleyecektir.”
Pazarlamanın Önemini Göz Ardı Etmeyin
Füsun Fesli’ye göre girişimcilerin yaptığı en büyük hatalardan biri pazarlamanın ne kadar önemli olduğunu fark etmemektir. Füsun Fesli: “Pazarlamanın önemini yeterince fark etmeyen girişimciler pazarlama faaliyetleri için genellikle yetersiz bütçe ayırırlar. Sunulan ürün ya da hizmet ne kadar benzersiz olursa olsun sayısı her geçen gün daha da artan sektörel rakipler arasından sıyrılmak için doğru bir pazarlama stratejisi oluşturulmalıdır. Elbette bunun için yeterli pazarlama bütçesine ve alanda deneyimli uzmanların yönlendirmelerine ihtiyaç duyulacaktır.” Dedi.
Müşterilerinizin Beklentilerini ve İhtiyaçlarını İyi Analiz Edin
“Girişimcilerden birçoğunun yaptığı ve ciddi olumsuzluklara yol açan hataların belki de en önemlisi, müşterilerinin beklentilerini ve ihtiyaçlarını iyi analiz etmemektir” diyen Füsun Fesli, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: “Müşterilerinize sunacağınız ürün ya da hizmet muhteşem bir fikrin yansıması olabilir. Ancak müşterilerinizin hayatına değerli bir katkısı yoksa ve müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılamıyorsa satın alım için harekete geçirici etkisi olduğunu düşünmek büyük bir yanılgı olacaktır. Bu nedenle odaklanılması gereken temel konu, ürün ve hizmetlerin müşteriler için mümkün olduğunca değer üretiyor olmasıdır. İhtiyaçlara yanıt veren veya ihtiyaçların fark edilmesini sağlayan girişimlerin başarılarının ardındaki temel dayanaklardan biri de budur.”