1- Kendinizi tanıyın
Size fırsat verilmesini beklemeden, ihtiyaçlarınız doğrultusunda kendi fırsatlarınızı yaratın.
2- İnanç her şeydir
Hayat rutini sevmez. İlk denemede pes etmek yerine, “Bir de bunu deneyeyim” demelisiniz. Başarı için çok şey gereklidir ama en önemlisi kendinize güvendir. Hep kendinize çok güvenin.
3- Doğru insanlarla tanışın
Doğru iletişim ağınız yoksa elinizdeki artıları lehinize çevirmek kolay olmayabilir. Yanınızdan geçen kimseye ‘öylesine biri’ gözüyle bakmayın. İş hayatında başarı erişilebilirlikle yakından ilgilidir. Çevre edinmek erişilebilirlik sağlar.
4- Yalandan destek almayın
Yalan söylemeyin. Bu sizi yolda bırakır. Doğruyu söyleyemiyorsanız da susun. Yalan söylemeye başladığı andan itibaren yok olanları görürsünüz zamanla…
5- İki numaralı adamları küçümsemeyin
Sizin güç, otorite sandığınız şey bazen karşınızda görünenden değil, geride durandan kaynaklanabilir.
6- Önsezilere dikkat
Önsezi görünmeyen sihirli bir değnek gibidir! Kalbinizin söyledikleri her zaman doğru kaynaktan gelir.
7- Her karar hazırlık süreci gerektirir
Bir kararı uygulamaya geçirmeden önce iki kez düşünün. Bırakın projeniz usul usul demlensin. Sabırlı ve planlı olun.
8- Trendlerden faydalanın ama onlara göre değişmeyin
Trendleri öngörmek asla mümkün değildir. Bu yüzden her anınızı trendlere göre planlamak yerine sadece gözlemleyin ve oradan almanız gereken faydayı sağlayın.
9- İmzanız sayılacak bir tarzınız olsun
Giyim tarzınız işinizi ne kadar iyi yaptığınızı belirlemez ama işinizi yaparken nasıl algılandığınızı önemli ölçüde etkiler.
10- Unvanlar sizi çoğaltır
Kendinizi geliştirin. Kazandığınız her unvan size yepyeni kapılar açar, aklınıza gelmeyen deneyimler sunar.
SİZDE OLMAYANI SATMAYIN
Kitabın girişinde siz de değiniyorsunuz “Kendinizi tanıyın” klişesine. Gerçekten işe yarıyor mu?
Yaramaz mı hiç. İnsan kendi sınırlarını, yapabileceklerini, yeteneklerini kısaca kendini çözebilmeli. Kendini tanıyan kişi bir işe başlarken neleri yapıp yapamayacağını aşağı yukarı bilir. Ona göre yol haritası çıkarır. Eğer güçlü yanlarını kullanırsa başarıya gider. Marka olma, gerçekçiliği yansıtır. Sizde olmayan bir şeyi vadederseniz inandırıcılığı kaybedersiniz. Bu yüzden kendinizi tanımak çok önemli.
Marka olmak isteyen kişiler bunu tek başına yapabilir mi?
Hayal edeceksiniz, hayalini kuracaksınız. Sonra bunu hayata geçirmek için destek alacaksınız. İşinin erbabı insanlarla işbirliği yapmak ve yeni fikirler almak her zaman önemli. Yolunuza ışık tutar.
Kendi isminizi markalaştırırken kitapta yazdıklarınızı uyguladınız mı? Hatalarınız oldu mu?
Senin Adın Bir Marka, 25 yıllık meslek hayatımda kendimden ve gördüğüm başarı öykülerinden yola çıkarak kaleme aldıklarımdan oluşuyor. Kitapta her okuduğunuz benim markalaşma sürecimde en önemli rol oynayan etkenler. Tecrübe çok önemli. Hayatta her şeyi para ile satın alabilirsiniz. Diplomayı, şansı, şöhreti, mevkiyi… Ama tek bir şeye paranın gücü yetmez, o da tecrübe. Sordunuz ya, bunları zaman içinde mi öğrendiniz, diye evet zaman içinde öğrendim. Tecrübe ettim her şeyi. Yanlışlar yaptım doğruları buldum. Her yanlıştan ders çıkardım. Doğru yaptıklarımın bir sonrasında sağlamasını yaptım.