Kanser tanısı koyulan kişi sayısı her geçen yıl artıyor. Buna karşı tedavi modalitelerindeki yenilikler sebebiyle hastalarda hayatta kalma oranları yükseliyor. Peki, kanser hastaları tedavi sonrası çocuk sahibi olabilirler mi? Bu sorunun yanıtını ise Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Volkan Turan verdi.
Hastaların tamamen kanserden kurtulmasına rağmen özellikle tedavi sırasında kullanılan ilaç ve ışın tedavisinin üreme çağındaki hastalarda cinsel fonksiyon kaybı, kısırlık ve menopoz bulguları ile karakterize olduğunu belirten Doç. Dr. Turan, kanser hastalarına tedavi öncesi üremenin korunmasına yönelik mutlaka danışmanlık verilmesi gerektiğini vurguladı.
En çok hangi kanser hastaları başvuruyor?
Günümüzde gerek hastaların gerekse onkologların direk kanser tedavisine odaklanmaları veya konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaları nedeniyle hastaların çocuk sahibi olma imkanından mahrum bırakıldığını ifade eden Doç. Dr. Turan, “Bize en sık başvuran hastalar doğurganlık çağlarında sık görülen meme kanseri, lenfoma ve lösemi hastaları şu anda. Bunlardan özellikle meme kanserini farklı tutuyoruz. Bu kanserler hormon bağımlı olduğundan bu hastalarda dikkatli olunmalı çünkü yumurta geliştiren iğneler sırasında vücuttaki artan östrojen düzeyleri tümör dokusunun büyümesine neden olabilir. Bu nedenle tümör dokusunda da güvenliği kanıtlanan farklı ilaçlarla hem yumurtaların gelişime katkı sağlıyoruz hem de vücut östrojen değerlerinin yükselmesini engelliyoruz” diye konuştu.
Tedaviden kaç yıl sonra çocuk sahibi olunabiliyor?
Bu yumurtalar ve embriyolar ise hastaya önerilen kürden 2 yıl sonra transfer edilebiliyor. Bunun nedeninin nüksler yani tekrarlamaların en fazla bu dönemde olduğunu söyleyen Doç. Dr. Turan, hastanın bu dönemi tamamen hastalıksız bir şekilde geçirmesinin önerildiğini belirtti. Doç. Dr. Turan, “Şu anda günümüzde kanser hastalarında embriyo ve yumurta dondurarak elde edilen gebelik sayısı 1000’i, yumurtalık dokusu dondurularak elde edilen gebelik sayısı ise 100’ü geçmektedir” diyerek sözlerini sürdürdü.