Hamilelikte annelerin diş ve ağız sağlığında nelere dikkat etmesi gerektiğini ve ağız bakımının bebeğe etkilerini Periodontoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ercan anlattı…

Hamilelik denilen 9 aylık süreçte anneler bebekleri için her şeyin en doğrusunu, en iyisini, en sağlıklısını yapmak ister. Kan tahlilleri, özel diyetler, testler… Ancak çoğu zaman bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan bir tedaviyi atlarlar: Hamilelikte Diş ve Diş Eti Bakımı.

DentGroup diş hekimlerinden Periodontoloji Uzmanı (Diş Eti Hastalıkları Uzmanı)Dr. Mehmet Ercan hamilelikte ağız sağlığı ve diş bakımının önemini anlattı, çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Hamile annede olan diş ve diş eti hastalıklarının, düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini arttırıp bebeğin hayatını riske attığı gözlenmiştir.”

Hamilelikten ağız ve dişler nasıl etkilenir?

Birçok kadın hamilelikleri süresince diş etlerinde meydana gelen değişiklikleri fark eder. Yaygın belirtiler arasında, hafif büyümüş, daha kırmızı görünen ve fırçalama sırasında kanayan diş etleri vardır. Bazı hamilelerde diş etleri ciddi boyutta şişebilir ve kanayabilir. Tüm bu değişikliklere “hamilelik gingiviti” denir ve bu durum hamileliğin ikinci ayında baş gösterebilir. Sorun hamileliğin yaklaşık sekizinci ayında doruğa ulaşır ve genellikle bebek doğduktan sonra süreç içinde azalıp son bulur.

Bu diş eti sorunuyla hamilelikte sıklıkla karşılaşılmasının nedeni artan hormon, östrojen, progesteron seviyelerinin diş etlerinin plakların içindeki tahriş edici maddelere duyarlılığını arttırmasıdır. Ancak gingivitin ana sebebi hormonlar değil, plaktır. Hamilelikte yaşanan gingivitin etkilerini en aza indirmek için annelerin ağız ve diş temizliğinize özen göstermesi gerekir.

“Anne karnındaki bebek annenin dişindeki kalsiyumu emmez”

Hamileyken dişler neden daha çabuk çürür?

Halk arasında inanıldığı gibi hamilelik döneminde bebeğin annenin dişlerindeki kalsiyumu emdiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği inancı kesinlikle doğru değildir. Hamilelik döneminde dişlerin çürümesinin nedeni kısaca aşağıdaki durumlar olarak sayılabilir:

– Bu dönemde annenin tatlıya, abur cubura aşırı isteğinin belirmesi ve bunlar yendikten sonra diş fırçalamanın ihmal edilmesi.
– İlk zamanlarda görülen kusmalardan sonra ağız bakımına yeterince özen gösterilmemesi,
– Gebelik hormonlarının ve görülmesi muhtemel hamilelik gingivitininetkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan annenin, dişlerini fırçalamaktan kaçınması.

Bu gibi durumlardan mümkün olduğunca kaçınılması, ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi çürük sıklığını ve ilerleme hızını azaltır.

Hamilelikte bebeğimin ve dişlerinin sağlığı için nelere dikkat etmeliyim?

Hamilelikte dengeli beslenme annenin olduğu kadar doğacak bebeğin de diş sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamince zengin besinler yeterince alınmalıdır. Anne adayları, hamileliğin ilk ayından itibaren çürüğe yatkınlık oluşturan yiyeceklerden kaçınmalıdırlar. Ağız içinden uzaklaştırılmayan tüm besin artıkları, dişler üzerinde birikerek çürük oluşumunu hızlandırır.

Annenin diş sağlığı bebeğin gelişimi için önemli midir?

Araştırmalarda hamile annede olan diş ve diş eti hastalıklarının, düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini arttırıp bebeğin hayatını riske ettiği gösterilmiştir. Bu nedenle hamileler, ağız bakımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermelidir.

“Hamilelikte birkaçı hariç tüm diş tedavileri yapılabilir”

Hamile bir hastaya diş tedavisi yapılabilir mi, hangi tedaviler yapılabilir?

Şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu, müdahale edilmediği takdirde anne ve bebeğin sağlığını etkileyecek durumlarda tedavi, hamileliğin hangi döneminde olursa olsun yapılmalıdır. Özel durumlar haricinde diş tedavisi ve diş çekiminin hiçbir sakıncası yoktur. Ancak seanslar mümkün olduğunca kısa tutulur. En doğrusu hamileliğin hangi döneminde olursa olsun diş hekimi ve kadın doğum uzmanının birlikte tedavinin türüne karar vermesidir.

Hamilelikte ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

Günde iki kez en az ikişer dakika dişlerinizi fırçalayın. Her gün bir kez diş ipi/arayüz fırçası kullanın. Antimikrobiyal ağız bakım sularıyla ağzınızı çalkalamak da diş etlerinde kızarıklığı ve bakteri plaklarını kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Hamilelik planlanıyorsa öncesinde ve hamilelik süresince her üç ayda bir düzenli doktor kontrolüne gitmelisiniz. Çocuğun sağlıklı gelişimi içinhamile annenin ağız ve diş sağlığı çok önemli bir faktördür.