Hamilelik, yaşlılık, sivilce izleri ve daha pek çok sebepten ciltte oluşan lekeler can sıkıcı olabiliyor. Çoğunluğunda İSE güneşin payı büyük. Neyse ki baş edecek yöntemler ve ürünler var. Güzellik Hiperpigmentasyon ya da koyu renkli cilt lekesi… Yüzünüzde ya da vücudunuzda çıkan ve güzelliğe gölge düşüren bu can sıkıcı lekelerin birçok adı var. Özellikle açık ten rengine sahip kişiler lekelenmeye daha yatkın olabiliyor. Ancak koyu renk olup da lekelenme yaşayanlar da yok değil… Bu yüzdendir ki Latin kökenli kişiler cilt lekeleriyle daha çok uğraşıyor. Yani koyu cilt tonuna sahip kişilerde de cilt lekelerini tedavi etmek çok kolay değil. Peki, cilt lekelerinin sebebi nedir ve onlardan nasıl kurtuluruz? İşte sebepleri ve mücadele yöntemleri…
Hamilelik ve yaşlanma Anneannelerimiz ve babaannelerimizin ellerinin üzerinde, yüzünde ve hatta vücudunda koyu renk lekeleri görüp de, benim de böyle olacak diyerek bunun bir kader olduğunu düşünmemek gerek. Evet, yaş almayla birlikte cilt lekelerinde artış gözlemleniyor. Bunun ilk sebebi hormonal değişiklikler. Ancak gençlik boyunca ne kadar güneşe maruz kaldığınız da yaşlandığınızdaki leke oranını belirliyor.
Hamilelik, kadının en mutlu olduğu dönem olsa da çatlaklar, lekelenme gibi olumsuzluklar da yok değil. Gebelik döneminde birçok kadının cilt lekesi nedeniyle sıkıntılı anlar geçirdiği bir gerçek. Melazma olarak adlandırılan hamilelik lekeleri, gebelik döneminde salgılanmakta olan östrojen hormonunun güneşe karşı hassasiyeti artırmasıyla ilgili. Daha çok yüz, eller, elmacık kemikleri üzerinde beliriyor. Eğer genetik olarak cilt lekesine yatkınlığınız varsa,
hamileliğin başında bile lekelenme görülebiliyor. Östrojen hormonunun hamilelik boyunca artarak devam ettiği göz önüne alınırsa en iyi korunma yolu UV koruyucu kremsiz güneşe çıkmamak.
Bir diğer unutmamanız gereken şey de, koyu renk lekeler, kahverengi lekeler, karaciğer lekeleri, yaşlılık lekeleri ve melazma olarak adlandırılan leke çeşitlerinin aslında aynı şey olduğu. Kısaca bu lekeler, hiperpigmentasyon olarak adlandırılan derideki aşırı melanin demek.
Lekenize iyi davranın
Her ne kadar can sıkıcı olsa da lekenize sert işlemler yapmaktan kaçınmanız gerekiyor. Örneğin kese yaparak rengini açmayın. Sert ve sık sık peeling yapmayın. Çünkü sert peeling cildinizde inflomasyona neden olur, daha sonra da yara şekline dönüşebilir. Koyu renk lekeler cildin yüzeyinde değil daha derinindedir, unutmayın. Renk açıcı krem ve solüsyonlarda mutlaka cildinize uygun olanı seçin. Cilt tipiniz hassas ise daha yoğun soyucu ve renk açıcı işlemler yapan ürünler size yarardan çok zarar verebilir. Kimyasal peeling de parlak bir cilt ortaya çıkarmak için iyi bir işlemdir. Tabii uzman ellerde yapılması kaydıyla…
Renk değiştirmezler
Cildinizdeki koyu renk lekeler farklı renk tonlarında olabilir ama zamanla asla renkleri değişmez. İsimleri her ne kadar farklı olsa da… Yaşlılık lekesi mi? Adında yaşlanma kelimesi geçiyor diye yaşlanmaya sebebiyet vermiyorlar. Her ne kadar “kahverengi” leke olarak tarif edilse de renkleri sadece kahverengi de değil. Gri, hatta siyah bile olabiliyor. Bu lekelerin tonları onların basit bir cilt lekesi mi, yoksa farklı bir hastalığın habercisi mi olduğunu da gösteriyor. Bunu ancak uzman bir dermatolog belirleyebiliyor. Eğer cilt lekenizin renginde değişiklik olmuyor ama ebat olarak büyüme gösteriyorsa o zaman hemen bir dermatoloğa başvurmalısınız.
Genetik yapının önemi
Koyu bir ten rengine mi sahipsiniz? Ne şanslısınız. Çünkü açık ten renkli birine göre lekelenme oranınız daha düşük. Koyu tende melanin daha fazla olduğundan güneş hasarına karşı daha dirençli bir cildiniz var demektir bu. Yani doğal güneş koruması gibi… Tek dezavantajı, koyu ten rengine rağmen leke sorunu yaşıyorsanız çok iyi bir tedavi uygulamanız gerekiyor. Yazının başında da belirttiğimiz gibi, koyu ten rengine sahip olanlarda leke açıcı ürünlerin fazla kullanımı ya da lazer, lekelerin daha da kötü bir hal almasına neden olabiliyor. İyi bir uzman ile tedaviye başlamanız gerekiyor.