Dünyada ölüm sebeplerine bakıldığında 7. sırada yer alan Alzheimer hastalığı, görülme sıklığına bakıldığında da son 50 yılda beklenenden 2 kat daha yüksek seviyelere ulaştı. Yaş ve genetik etmenlerle bağlantılı bir hastalık olarak seyreden Alzheimer hastalığı, beslenme gibi değiştirebilir faktörlerden de etkilenebiliyor. Nutrition İstanbul Diyetisyeni Merve Doyranlı, beslenme ile bu hastalıktan korunmanın yollarını anlattı.
Diyetisyen Doyranlı, “Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, inme gibi birçok hastalık riskini azaltmaktadır. Sağlıklı beslenme aynı zamanda demans (bunama) gibi beyin kaynaklı problemleri de önleyebiliyor.” diyor.
“Sağlıklı beslenme tercihleri, sadece genel sağlığınızı olumlu etkilemez. Uzun dönemde besleyici gıdalarla beslenme aynı zamanda beyin fonksiyonlarını ve hafızayı da güçlendirir.“ diyen Doyranlı, Alzheimer hastalığı için 7 kilit noktayı paylaştı.
Alzheimer yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Bir hastalıktır. Uzmanlara göre, 2050 yılında Alzheimer hastalığı dünya çapında 3 kat daha artacak. Alzheimer Birliği’ne göre hastaların uzun dönemli tedavi masrafları yıllık yaklaşık 41,000$’ı bulmaktadır.
İşte Alzheimer’den korunmak için 7 kilit nokta;
1. Doymuş yağ ve trans yağ alımını en aza indirin!
Doymuş yağlar; genellikler et, süt ürünleri ve hindistancevizi vepalm yağı gibi yağlarda oldukça fazla miktarda bulunur. Trans yağlar ise paketli, kızartılmış, pastane ürünleri ve birçok abur-cubur atıştırmalığın içinde bulunur. Beyin sağlığı için, bu tarz gıdaların tüketimini minimize etmekte yarar vardır.
2. Bitkisel kaynaklı gıdalara daha fazla yer açın!
Hayvansal kaynaklı gıdaların yerine; sebzeler, tam tahıllar, kuru baklagiller ve meyvelere daha fazla yer açın. Bitkisel kaynaklı gıdalar beslenmenizin temelini oluştursun.
3. Günde 15 mg E vitamini gıdalardan alın!
E vitamini takviyeler yerine gıdalardan alınmalıdır. E vitamini deposu gıdalar; yağlı tohumlar, kuru yemişler, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllardır. Günlük alınması önerilen E vitamini miktarı 15 mg’dır. Örneğin 1 avuç çiğ kuruyemişten bu miktarı rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.
4. B12 vitamini alın!
B12 takviyesini hekim kontrolünde, günlük almanız gereken miktarı mutlaka almalısınız. (Yetişkinler için günde 2.4 mcg.) Kan B12 seviyenizi düzenli aralıklarla kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin.
5. Demir ve bakır içeren vitaminlerden kaçının!
Bu tarz takviyeleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bildirin. Doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda önerdiği miktarda kullanmaya özen gösterin.
6. Alüminyum içermeyen ürünler kullanın!
Pişirme kapları, kabartma tozları gibi ürünler alüminyum içerir. Alüminyumun da Alzheimer’da rol aldığı bilinmektedir. Alüminyum içermeyen ürünler kullanın.
7. Haftada en az 120 dakika aktif olun!
Haftada 3 gün 40 dakikalık hızlı tempolu yürüyüş ile 120 dakikalık hedefinizi tutturabilirsiniz.
Tüm bunların yanında bulmaca çözmek, gazete okumak, dil öğrenmek gibi beyin egzersizleri yapmak ve günlük en az 7 saat kaliteli uyku, Alzheimer’ı önleyen diğer aktivitelerdendir.
Diyetisyen Merve Doyranlı, hastalığa yakalanmadan önce önlemler alarak kişilerin yaşam kalitesi düşmeden ve binlerce liralık sağlık harcamalarına mal olmadan atlatılabileceğini de belirtti.