May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya, işitme sağlığının beyin fonksiyonlarıyla doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekerek, “İşitme sağlığında meydana gelen problemler, bireylerin mental sağlığını da olumsuz etkiliyor” dedi.

Türkiye’de işitme sağlığı konusunda birbirinden değerli çalışmalara imza atan ‘May İşitme Cihazları’, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nde önemli bir konuya parmak bastı. Her yıl 3 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü tarafından işitme sağlığı ve işitme kayıplarına dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini aktaran May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya, işitme sağlığı ile insan psikolojisi arasında dikkat çekici bir ilişki olduğunu aktardı. İşitme kayıplarının kişilerin mental sağlığını olumsuz etkilediğini aktaran May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya şöyle konuştu: “İşitmeniz ne kadar iyiyse, beyin fonksiyonlarınız ve hafıza becerileriniz de o kadar iyidir. Neyse ki, teknolojinin ilerlemesiyle beraber işitme cihazları kozmetik bir görüntüye sahip olmakla kalmayıp, kaybedilen işitme hassasiyetinin geri kazanılmasına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Unutmayalım ki sağlıklı bir işitme ve iletişim hayatın her aşamasında önemlidir. İşitme kaybı ve işitme sağlığı konusunda şikâyetleriniz varsa muhakkak bir KBB hekimine muayene olup, duyma seviyenizi kontrol ettirmeniz gerekebilir. May işitme cihazları şubelerimize gelerek, ücretsiz işitme testi yaptırabilirsiniz”

İşitme sorunları öncesi hangi belirtilere dikkat edilmeli?
İşitme kayıplarının ortaya çıkışı öncesi bazı belirtilere dikkat çeken Kaya, bu tip hastalıklarda zaman kaybetmeden uzman desteği alınmasının önemini vurguladı. Kaya, “İşitme kaybını genellikle ilk fark edenler, işitme kaybı olan kişilerin eşleri, çocukları veya yakınlarıdır. İlk belirtiler ise TV’nin sesini anlamak için gereğinden fazla açma isteği düşünülebilir. İşitme kaybında en sık karşılaşılan diğer bir yaygın belirti de kulak çınlamasıdır. Bu tarz şikâyetleriniz varsa mümkün olan en kısa zamanda işitmenizi kontrol ettirmeniz gerekebilir” şeklinde konuştu.

Basit önlemlerle işitme sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Mehmet Tarık Kaya işitme sağlığını korumak için alınabilecek basit önlemleri şu şekilde sıraladı:
•Kulaklıkla müzik dinlerken, yüksek seste uzun süre dinlememeye dikkat edin. Mümkünse ses şiddetini % 60 altında tutmaya özen gösterin.
•Yüksek sesli ortamlarda uzun süre bulunmamaya çalışın.
•Gürültülü ortamlarda çalışıyorsanız kulak tıkacı veya gürültü önleyici maskeler kullanmaya dikta edin.
•Her yıl işitme testi yaptırarak işitme sağlığınızı takip altında tutmanızda da fayda var. Bunun için düzenli işitme kontrolleri yaptırmayı ihmal etmeyin.