Burun estetiği; insan vücudunda en çok dikkat çeken bölgelerden biri olan burundaki şekil bozukluklarını gidermek ve estetik bir görünüm kazandırmak için yapılan işlemdir. Estetik operasyonlardan sonra kişi psikolojik açıdan kendisini daha özgüvenli ve yeterli hisseder. Teknolojinin sağlık alanında gösterdiği gelişmeler ve yenilikçi yöntemlerle yapılan burun estetiği operasyonları oldukça konforlu ve rahat bir şekilde tamamlanmaktadır.

Burnun boyutu ve şeklini düzeltmek, yapısal bozuklukları gidermek amacıyla yapılan cerrahi işlemler burun estetiği olarak tanımlanmaktadır. Estetik kaygılar haricinde nefes alma güçlükler gibi fonksiyonel sorunlarla da bu operasyonlar tercih edilir. Yüzde orantı ve görünüm iyileştiği için hastalar hem rahat solunum yapar hem de özgüvenleri artar.

Burun Estetiği Kimlere Yapılır?

Burun şeklini değiştirmek ve estetik bir görüntü oluşturmak için yapılan burun estetiği genellikle şu kişilere uygulanır:

  • Yaralanma ve travmaya bağlı deformelerin giderilmesi
  • Doğuştan gelen kusurların onarılması
  • Nefes alıp vermenin iyileştirilmesi
  • Fiziksel görünümün değiştirilmesi

Bunlara ek olarak bazı hastalarda burun estetiği hem fiziksel görünüm hem de sonum güçlüğü için kombine olarak uygulanmaktadır.

Burun Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Burun estetiği kapsamında yapılan birçok işlem cerrahi olan ve cerrahi olmayan olarak ikiye ayrılmaktadır. Hastanın beklenti ve şikayetlerine göre uygulanacak prosedür belirlenir. Cerrahi işlemler; açık ve kapalı burun ameliyatı, tamponsuz, 3 boyutlu ve dinamik operasyonlar olarak birbirinden ayrılır.

Açık burun ameliyatı ve kapalı burun ameliyatı cerrahi işlemler içerisinde hekimlerin en çok tercih ettiği operasyonlardır. Genellikle asimetrik bozuklar ve kıkırdaklara müdahale gerektiren işlemlerde açık ameliyat uygulanırken, burun ucu müdahalelerinde kapalı burun ameliyatı tercih edilir. Cerrahi prosedür içermeyen estetik uygulamaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun Dolgusu: Burun kemerlerini daha belirgin hale getirmek ya da burun kemerini düzelterek düz bir görünüme ulaşmak için uygulanır.
  • Burun Törpüleme: Kemerli yapıya sahip olan ya da sırt yüksekliği gözle görünür bir şekilde olan kişilerin estetik görünüme ulaşması için yapılan işlemdir.
  • Tip Plasti: Burun ucu estetiği olarak da tanımlanan bu işlemde burnun uç kısmına müdahale edildiği için prosedür kapsamı minimaldir.
  • Burun Ucu Botoksu: Burun ucunun yükseltilmesi için burun ve dudağın birleştiği kas dokusuna yapılan işlemdir.
  • Lazer Burun Estetiği: Burun etlerinin küçültmesi amacıyla yapılan işlevsel bir uygulamadır. Solunum problemi yaşayan, cerrahi işlem istemeyen hastalar tarafından tercih edilir.
  • Piezo Burun Estetiği: Milimetrik hesaplarla yapılan işlemde ultrasonik ses dalgaları yardımıyla kemiğe müdahale edilir.

Bu işlemlerden hangisinin uygulanacağı, kişinin şikayetleri ya da beklentileri doğrultusunda doktor tarafından belirlenir.

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Hastanın burun estetiği için uygun olduğuna karar verildikten sonra mevcut durumu ve şikayetleri doğrultusunda yapılacak işlem, operasyon yöntemi ve anestezi türü belirlenir. Burun estetiği prosedürü genellikle şu şekildedir:

  • Operasyon planında belirlenen anestezi türü hastaya verilir.
  • Estetik cerrah tarafından belirlenen teknik doğrultusunda burun üzerinde kesiler açılır. Bu teknik genellikle açık ya da kapalı burun estetiğinden biridir.
  • Açık burun estetiği yapılacaksa burun deliklerinin dış kısmından minimal bir kesi yapılır. Kapalı yöntemde ise kesiler burun delikleri içerisinden açılır.
  • Yapılan kesiler içerisinden işlem yapılacak kemik ya da kıkırdak dokusunda ulaşılır.
  • Ulaşılması istenen görüntü ya da prosedür doğrultusunda doku kesilerek şekil verilir.
  • Operasyon tamamlandıktan sonra burun yeni formunu korumak için kesiye dikiş atılır. Üzerine ise atel ya da alçı uygulanarak korumaya alınır.
  • İşlemden ortalama 7-10 gün sonra burundan alçı/atel çıkarılır. Estetik dikiş uygulanmışsa dikişleri alınmaz.

Burun estetiği cerrahi yöntemle yapılmışsa yukarıdaki adımlar uygulanır. Cerrahi işlem içermeyen işlemlerin uygulama aşamaları değişiklik gösterebilir. Açık ve kapalı burun estetiğinin avantajları ve dezavantajları birbirinden farklıdır.

Burun Estetiği Sonrasında İyileşme Süreci Nasıldır?

Cerrahi prosedürler içeren burun estetiği işlemleri genel olarak genel anestezi yapılarak uygulanır. Estetik sonrasındaki birkaç gün hasta şişlik ve ağrı yaşasa da bu normal karşılanan bir durumdur. Doktor iyileşme sürecinin başarılı ve sağlıklı olarak tamamlanması için gereken ilaçları reçete eder. Hastanın dikkat etmesi gerekenler ise şu şekildedir:

  • Darbelerden kaçınmak
  • Yaklaşık 1 ay ağır fiziksel egzersizlerden uzak durmak
  • Dokuların sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için sigara ve alkol kullanmamak

Burnun tam olarak beklenen şekle ulaşması ortalama 3 ay sürebilir. Genellikle işlem sonrasında kesi izi kalmaz zamanla dikiş izleri kaybolur. Bu dönem içerisinde ameliyatın beklenen sonucu vermesi ve sağlıklı bir iyileşme süreci olması için tütün kullanımından kaçınılmalıdır.