2017 yılının trendi Buda Kasesi. Görsel açıdan oldukça göz doyuran bu kaseler, besin içeriği açısında da oldukça zengin.
Buda kasesi, büyük bir kasede tahıl ürünleri, sebzeler (çiğ, sotelenmiş ve / veya kavrulmuş), protein (bakliyat, tofu veya et), yağlı tohumlar (ceviz, badem), taze ve kuru meyveleri bir araya getiriyor. Aslında bu yeni trend için sağlıklı yemek yemenin keyifli yolu, diyebiliriz.
Buda Kasesi’ni hazırlamanın kesin bir kuralı yok, en güzel yanı da bu. Kendi zevkinize göre kaselerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Kendi kase tasarımınızı yapabilir, istediğiniz besinlerle istediğiniz tadı yakalayabilirsiniz. Üzerine farklı baharatlar, soslar, meyveler ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. İşte size birkaç püf noktası…
Adım 1: Tahılları pişirin
Tahıllar, buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa, darı, kinoa, amaranth, kara buğday ve mısır da dahil olmak üzere, yüksek lifli gıdalardır. Lifle birlikte, tahıllar, karbonhidrat, protein ve B vitaminleri, demir, E vitamini, çinko, magnezyum ve fosfor gibi geniş bir vitamin ve mineral yelpazesi sunar. Bu sebeplerden dolayı tahıllar Buda Kaseleri’nin olmazsa olmazıdır. Bir Buda Kasesi yapmanın ilk adımı seçtiğiniz tahılı pişirmektir. Kahverengi veya siyah pirinç, kinoa, karabuğday en çok tercih edilen tahıllardandır. Bu gıdaları haşlayıp süzmeniz yeterli olacaktır.
Adım 2: Sebzeleri soteleyin
Buda Kasesi’ni lezzet yönünden artırmak için favori sebzelerinizi soteleyin. Tatlı patates, balkabağı, patates, soğan ve kabak kullanabileceğiniz ideal sebzelerdendir. Sebzeleri istediğiniz şekilde doğrayın ve lezzetlendirmek için sotelemeden önce sebzeleri öğütülmüş kimyon, kişniş, biber, tarçın, sarımsak tozu ve kırmızıbiber gibi baharatlarla karıştırın. İsterseniz buharda veya fırında pişirerek de kullanabilirsiniz.
Adım 3: Protein kaynaklarını pişirin
Protein olarak yumurta, et, tavuk, balık, peynir veya kuru baklagilleri kullanabilirsiniz. Et türlerini ızgara olarak tercih edebilirsiniz. Peynirleri doğramanız yeterli olur, kuru baklagilleri ise haşlayıp suyunu süzerek kullanabilirsiniz. Sote edilmiş mantar, kabak, brokoli, lahana veya ıspanak gibi diğer sebzeleri kasenizi zenginleştirmek için ilave edebilirsiniz. Sebzelerinizi biraz yağla, ezilmiş sarımsak, otlar ve baharatlarla soteleyin, protein kaynaklarıyla beraber kasenize ekleyin.
Adım 4: Çiğ sebze ve meyve ekleyin
Kasenize eklemek için taze domatesleri, avokado, salatalık ve havuçları istediğiniz gibi doğrayın. Mango, şeftali, çilek, üzüm, elma ve karpuz gibi mevsimlik meyveleri veya çekirdekli kuru üzüm, kuru kayısı, goji berry, kuru erik gibi antioksidan ve mineral içeriği yüksek kuru meyveleri de ekleyebilir, farklı lezzetler yakalayabilirsiniz.
Adım 5: Hepsini bir araya getirin
Tahıllar, sotelenmiş sebzeler, protein kaynakları, çiğ sebzeler ve meyveler… En sevdiğiniz kasede bütün malzemeleri zevkinize göre yan yana veya karışık yerleştirin. Zeytinyağı, avokado yağı, tahin ve kuruyemişlerden istediğinizi ekleyerek kasenizi sağlıklı yağ asitleriyle zenginleştirin ve doyuruculuğunu artırın. Limon suyu, bal, tuz, karabiber, hardal, sirke gibi besinler ilave ederek lezzetlendirmek adına son vuruşu yapabilirsiniz. Tüm bu işlemleri tamamladıysanız artık Buda Kasesi’nin tadını çıkarabilirsiniz.