Beton malzemeyle buluşana kadar nasıl deneyimleriniz oldu. Örneğin, eğitiminiz tasarım üzerine miydi?
Kadıköy Anadolu Lisesi’nin ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünü bitirdim. Ardından uzun süre imalat, TV prodüksiyonu, set dekoru gibi birbirinden oldukça farklı sektörlerde çalıştım. Çeşitli yarışmalara, sertifika programlarına katıldım. Mobilya, sanat ve tasarım akımlarına dair dersler aldım. En güzel deneyimlerim ise farklı alanlarda üretim yapan üstatlara asistanlık yaparken oldu. Anlayacağınız mümkün olduğunca fazla alanda tasarım ve üretim yöntemini gözlemleyip, deneyimlemeye çalıştım. Bu deneyimlerin ardından tasarım kısmını daha da geliştirmek için 2013 yılında Liverpool Hope University’de Tasarım üzerine yüksek lisans yaptım. Bu sayede hem yaratıcılık hem de teknik bilgi bir araya gelmiş oldu. 2015 yılında İstanbul’a döndüm, atölyemi kurup kendi markamı yaratmak için çalışmalara başladım.

Peki, çok da alışılmamış olan beton malzeme ile nasıl tanışıp çalışmaya başladınız? Hiç tepki aldığınız oldu mu?
Beton üzerine ilk çalışmam 2009’da oldu. İçinden kablo geçirdiğim Pringles kutusuna beton döküp, üzerine bir dantel deseni işledim. Silindir şeklini verdiğim bu ürün, çok uzun süre bir lamba ayağı olmayı bekledi. İkinci denemem ise, inşaat demirleri kullanarak ayaklarını hazırladığım beton bir kahve sehpasıydı. Bu ürün yakın çevremde hiç ciddiye alınmadı diyebilirim. Beton konusunda herkes tepkiliydi. Normal, tabii… Çok sıra dışı bir malzeme beton ve o yıllarda evin içerisinde beton obje fikrine hiçbirimiz alışık değildik.

Fragmentz ürünleri nerede?
Fragmentz ürünlerinden birine sahip olmak isterseniz, online alışveriş için Hipicon’u tercih edebilirsiniz. Bunun dışında Souq Karaköy, Moda’da Midori, Haliç’te Olmadık Projeler Dükkanı ve Punta Design gibi mağazalarda ürünleri bulmak mümkün!

Bu durum sizi küstürdü mü?
Hayır. Ama eğitimin de etkisiyle bir süre ara vermek zorunda kaldım. Betonla tekrar buluşmam ise 2015’te Urban Atölye ile birlikte düzenlediğimiz Beton Atölyesi ile gerçekleşti. Farklı disiplinlerden katılımcı ve moderatörleri ile ufuk açıcı bir çalışmaydı ve ardından bolca meyve verdi. Betonu tercih etmemin başlıca nedenleri arasında ise şunlar var: Malzemenin soğuk olması, gözenekli dokusu ve biraz da öngörülemeyişi. Aynı kalıptan çıkan objeler bile birebir aynı olmuyor. Bu da tasarımın özünde olan bir deneyim.

Betonun tasarımcılar için harika bir malzeme olduğu açık. Peki, kullanıcılar için ne tür avantajları var?
Beton malzemenin kullanıcı için de avantajları bir hayli fazla. Pek çok malzemeye göre daha uzun sürede eskiyen beton ürünler, tahmin edebileceğiniz üzere aynı zamanda çok dayanıklı oluyor. Temizlerken ise sadece nemli bezle silmek yeterli.

Biraz da Fragmentz markasından bahsedelim…
Fragmentz markası butik mobilya, aydınlatma ve ev aksesuarları üretim ve eğitimi alanlarında aktif bir tasarım platformu. Ağırlıklı olarak beton ve reçinelerle çalışıyorum. Ev ve ofis aksesuarları, mobilya ve aydınlatma elemanları üretiyorum. Koleksiyonun tamamı el yapımı ürünlerden oluşuyor. Tüm tasarım ve üretim sürecinde etkin rol oynuyorum. Üretim ve tasarım aşamasında geleneksel yöntemlerin yanı sıra, yeni teknoloji üretim yöntemlerinin de kullanılmasıyla hayata geçen koleksiyonda, üç boyutlu formlar ve malzeme üzerinden geliştirdiğim dil ile kullanıcıya yeni obje/dekorasyon deneyimleri sunmaya çalışıyorum. Malzeme ve üretim yöntemleri ile ilgili kararlar alırken, ürünlerin ömrü, geri kazanılmış malzemelerin kullanılabilirliği, ürünün geri dönüştürülebilirliği gibi esaslar, benim için belirleyici faktörler oluyor.

Neler var koleksiyonunuzda?
Koleksiyonumda ev, ofis aksesuarları, aydınlatma elemanları var. Ev aksesuarları arasında bolca saksı, fotoğraf ve ayna çerçeveleri, kapı ağırlıkları mevcut. Mobilya tarafında şimdilik kahve sehpası, duvar rafı gibi işler yer alıyor. Ofis grubu daha çok masa üstü düzenleyiciler ile kağıt ağırlığı olarak kullanılabilen dekoratif objelerden oluşuyor. Şu sıra en revaçtaki işler, kapı ağırlığı ve saksılar.

Genç bir tasarımcı ve girişimci olarak ne gibi zorluklar yaşadınız? Bu şekilde yola çıkmak isteyen gençlere neler önerirsiniz?
Kararlılık, sürekli olarak öğrenmek ve disiplinli çalışmak tasarımcılar için olmazsa olmazlardır. Ürünün kullanışlılığı, dayanıklılığı ve maliyeti ise tasarım sürecinde hesaplanmış olması gereken kalemler. Bundan sonrasında ise müşteriyle buluşma kısmı kalıyor ki, bu da en önemli bölümlerden biri. Kendinizi sadece ürününüzle değil, kişiliğinizle ve sunum şeklinizle de ortaya koymalısınız.

Takipte kalın!
Fragmentz ürünlerini ve Sinem Semercioğlu’nun verdiği atölye çalışmalarını takip etmek için Instagram ve Facebook’ta @fragmentzhomedecor diye aratmanız yeterli!