25 yılı aşkın süredir işini severek yapan bir beslenme uzmanı ve diyetisyenim. Hayatı keyifli hale getirmek ve mutlu zaman geçirmek gerektiğine inanırım. Kilo vermeye karar verdiğiniz ilk günlerde motivasyonunuz en yüksektedir, psikolojik olarak da diyet yapmaya daha hazır olduğunuz için başlarda hızlı kilo kaybedersiniz. Daha sonrasında kilo kaybı yavaşlar. Son kiloları vermek, onlarca kilo vermekten çok daha zordur. Son 3 kilo diyeti kitabım biraz da bu sebeple ortaya çıktı ama arkasında şunlar da var tabii…
Meslek hayatım boyunca uzun süre takip ettiğim ve harika sonuçlar aldığımız on binlerce danışanım oldu. Bugüne kadar zayıflamalarına yardımcı olduğum kişiler arasında 1-2 kilo fazlası olan da vardı, 50-60 kilo fazlası olan da…
Zayıflama sürecinde, kişilerin bireysel özelliklerine göre ayrı ayrı yöntemler, diyet programları zaten uygulanır. Ama zaman içinde son kiloları vermenin bambaşka bir yöntem gerektirdiğini fark ettim. İster yüksek kilolardan son kilolara düşmüş olsun, ister 3-5 kilo fazlası için bana başvurmuş olsun, danışanlarıma geliştirdiğim bu yeni yöntemimi başarıyla uyguluyorum. Tüm detaylarını, diyet programını ve tariflerini ise yeni kitabım Son 3 Kilo Diyeti içerisinde yazdım. Siz Women’s Style okuyucularım için de bu son kiloları vermek için en önemli 5 ipucunu paylaşmak istedim.
1. Diyet reçetesi = İlaç reçetesi
Diyetinizde yazan miktarları aşmamaya özen göstermek son 3 kilo diyeti için çok daha önemlidir. Diyetisyeninizin söylediklerine harfiyen uyun, porsiyonlarınızı aşmayın. Ekmek, yoğurt, süt, sebze ve meyvede diyette önerilen çeşidini tercih edin. Az yağlıysa az yağlı, çavdar ekmeğiyse çavdar ekmeği, kivi ise kivi… gibi.
2. Yeşillikler & Kurubaklagiller
Son 3 kilo diyeti yaparken bir öğünde mutlaka sebze ile birlikte bitkisel protein, bir öğünde ise sadece hayvansal protein yemelisiniz. Bitkisel protein kaynakları kuru baklagillerdir. Hayvansal protein kaynakları ise et grubu, süt grubu ve yumurtadır.
3. Etin yanında salata, sebze ve kurubaklagilin yanında yoğurt
Et, tavuk ve balık ile birlikte yoğurt ve ekmek yemeyin. Örneğin kuzu şiş söylediniz, ben bir de ayran alıyım dememelisiniz. Et türlerinin yanında salata tercih edebilirsiniz.
4. Su için, spor yapın
Özellikle bazal metabolizma hızınız düşük çıktıysa, kardiyo egzersizleri (tempolu yürüyüş… vb.) yapmanız gerekmektedir.
5. Sihirli 17:00 kuralı
25 yılı aşkın süredir edindiğim tecrübeler ve yapılan çalışmalar gösteriyor ki, öğleden sonra ara öğünü diyetin olmazsa olmazıdır. Bu öğünde; süt, yoğurt, peynir gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketmek metabolizmayı hızlandırır, tatlı krizlerini önler, diyete uyumunuzu kolaylaştırır, aç kalmadan zayıflamanızı sağlar ve kilo korumaya yardımcı olur.
DİRENÇLİ KİLOLARA VEDA İÇİN DETOKSLAYIN
2 günlük detoks diyeti
Kahvaltı:
200 ml detoks smoothie (200 ml laktozsuz süt + 2 avuç çiğ ıspanak+ 1 armut + 1 kivi + 1 yemek kaşığı chia tohumu blender’dan geçirip kahvaltıda 200 ml tüketin)
Ara öğün
10 adet çiğ badem + 1-2 bardak detoks suyu
Öğle
1 kase gökkuşağı salata
2 adet etimek/grissini
Ara öğün
200 ml kefir (toz zerdeçal ilaveli)
Akşam
Izgara balık / 160 gr tonbalığı
Yağsız salata
Ara öğün
1-2 bardak detoks suyu + 1-2 adet salatalık
*Yağ yakıcı detoks suyu
1.5 litre ılık su içerisine 7-8 adet çilek, yarım limon (kabuklu doğrayın), 1-2 dal taze biberiye ve 4-5 dal nane ekleyip karıştırın.
*Gökkuşağı Salata
1 fincan ıspanak (çiğ), 1 fincan mor lahana, 1 orta boy havuç (50gr), yarım orta boy kırmızı pancar (50gr), ¼ orta boy avokado (25 gr), 1 tatlı kaşığı keten tohumunu doğrayıp karıştırın. Üzerine azıcık nar ekşisi ve limon eklenebilir.