İşitme problemlerine ”Cerrahi Çözümler”
İşitme ile ilgili problemler bireylerin hayatında önemli kısıtlamalara neden olarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. İşitme problemleri yenidoğan döneminden ileri yaşlara kadar yaşamın farklı dönemlerinde ortaya çıkabilir. İşitme problemlerine karşı uygulanabilecek cerrahi çözümler hakkında merak edilenleri Prof. Dr. Murat Topdağ’a sizler için sorduk.
İşitme Problemleri Farklı Şekillerde Ortaya Çıkabilir
Prof. Dr. Murat Topdağ işitme kayıplarının iletim tipi ve sinirsel tipte işitme kaybı olarak kategorize edildiğini belirtti: “İletim tipi işitme kaybının ortaya çıkma nedeni, ses enerjisinin iç kulakta bulunan kokleaya iletilmesi sırasında sorun olmasıdır. Kulak kanalının tıkanması, orta kulaktaki küçük kemikçikler ilgili sorunlar, kulak zarı deliği ya da koklea ve kulak zarı arasındaki boşlukta sıvı olmasından kaynaklanabilir. İletim tipi işitme kaybı problemleri genellikle tedavi edilebilir özelliktedir.”
İşitme problemlerine tanı koyulması için mutlaka bir KBB uzmanına başvurulmalıdır. KBB uzmanı cerrahi prosedürler de dahil olmak üzere tedavi seçeneklerini hasta özelinde değerlendirerek belirler. Bu sürecin en önemli kısmı hastadaki iletişim kaybının derecesinin ve işitme kaybının tipinin belirlenmesi için işitme testi yapılmasıdır.
İşitme Problemlerinde Farklı Cerrahi Tedavi Alternatifleri Vardır
Prof. Dr. Murat Topdağ işitme problemlerinde cerrahi çözümlerin hastanın şikâyetlerine ve yaşanan işitme probleminin özelliklerine göre belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi: “İletim tipi işitme kayıplarında sıklıkla uygulanan cerrahi prosedürlerden biri ventilasyon tüpü yerleştirilmesidir. Genelikle kronik orta kulak sıvısı ve infeksiyonların görülmesi halinde havanın orta kulağa girmesi için küçük bir tüp yerleştirilir. 6 ila 18 ay arasında kendiliğinden düşen tüpler sıvıyı boşaltır. Orta kulaktaki iltihabın iyileştirilmesine ve işitmenin geri kazanılmasına yardımcı olur.”
Doğuştan gelen ya da sonradan oluşan dış kulak kanalı tıkanıklığında yeni bir kulak kanalı oluşturularak işitmede iyileşme sağlanabilir. Kulak zarı delindiği takdirde orta kulak kemikçikleri yeterince titremediğinden işitme kaybı oluşabilir. İnfeksiyon ya da travma kulak zarında deliğe neden olabilir. Kulak kanalından ya da kulak arkasında kesi yapılarak kulak zarındaki delik onarılabilir. Kulak zarı onarımında kas ya da kıkırdağı çevreleyen yumuşak doku kullanılabilir.
Orta kulaktaki kemikçiklerde kısmi hasar görülebileceği gibi kemikçiklerin bazılarının mevcut olmaması da söz konusu olabilir. Bu durum doğuştan olabileceği gibi kronik enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Kulak kemikçikleri protezler kullanılarak onarılabilir.
Üzengi kemikçiği tabanında sertleşmeyle ortaya çıkan metabolik bir durum olan otoskleroz iç kulağa giden ses titreşimlerini azaltır ve işitme kaybına yol açar. Kadınlarda daha sık görülen bu hastalığın kalıtsal geçişi söz konusudur. Cerrahi prosedürle üzengi kemiğinde sertleşme olan kısım çıkarılarak piston yerleştirilmesi yoluyla iç kulak ve kemikçikler arasındaki bağlantı sürdürülür.