Türkiye nüfus olarak her geçen gün artarken, dijital pazar da bir o kadar hızla büyüyor. Türkiye dijital dünyayı özellikle sosyal mecralar üzerinden derinden deneyimliyor. İnternet kullanımına ilişkin trendleri her yıl inceleyen Red and Grey Media Kurucu Ortağı Furkan Reis, Türkiye’de dijital karnesini açıkladı. Dijitalleşme ya da dijital dönüşüm dediğimiz zaman içerisinde sanayi 4.0, siber güvenlik, big data ve buna bağlı data mining, IoT gibi kavramlar da giriyor. Türkiye’yi bu pazarda güçlü kılan ise kalabalık nüfus ve gelişim.

Dijital karnemize göre yaklaşık 80 milyon olan nüfusun yüzde 26’sı kırsalda yaşıyor. Yani yaklaşık 60 milyon kişi şehirlerde yaşıyor. İnternete penetre nüfusumuz ise 48 milyon. Şehirde yaşayan nüfustan 0-12 ve 70+ nüfusu çıkartınca neredeyse internet kullanımımız yüzde 100.

Sosyal medya kullanıcılarına gelince bu sayı da 48 milyon. Yani internete penetre insanların tamamı sosyal medya kullanıyor. Bu tabii ki tek bir mecra değil, Facebook, Instagram, Twitter ve diğerleri. Sosyal medya kullanıcılarının yüzde 88’i cep telefonundan sosyal medyaya giriyor. Zaten nüfusumuzun yüzde 90’ı cep telefonu kullanıyor.


Bu büyük sayılar nasıl davranıyor diye merak ediyorsak bakmamız gereken rakam günlük kullanım süreleri. İnternette geçirdiğimiz günlük ortalama zaman 6 saat 46 dakika. Tabi buna iş hayatı da dahil. Ancak sosyal medyada geçirdiğimiz ortalama zamana bakınca bu süreyi artıran faktörün iş hayatı olmadığını anlıyoruz. Sosyal medyada geçirdiğimiz ortalama süre 3 saat. Eskiden televizyon karşısında geçirilen zaman (ki ortalaması 2 saat 14 dakika) eleştirilirken ve fazla bulunurken bugün sosyal medyada geldiğimiz durum önlem alınmazsa korkutucu sonuçlar doğurabilir. İnternette geçirilen zamanı verimli hale getirmek için girişimcilik ve iş zekasının da kullanılması bu rakamları başka bir zemine taşır.