Efsaneye göre, kakao çekirdeklerini tüketen kişi bilgelik, doğurganlık ve güç kazanacaktır. Bu açıdan Aztek toplumunda kakaonun ‘siyah altın olarak’ adlandırılarak elit tabakanın kullanımına mahsup olması şaşırtıcı değildir. Avrupalılarla 1519 yılında başlayan temaslara kadar kakao rahipler, yüksek düzeydeki hükümet görevlileri, askeri görevliler, seçkin savaşçılar dahil yetişkin erkekler ve kurban edilecek kadın ve erkeklerin tüketimine mahsustu.

Çikolata, mayalandırılmış ve kavrulmuş kakao çekirdeklerinin içinden üretilir. Çekirdek içleri öğütülerek çikolatanın lapası elde edilir. Bu lapanın kalıplara dökülerek sertleştirilmesiyle acı çikolata, sıkıştırılmasıyla kakao yağı ve kakao tozu, içine şeker ve fazladan kakao yağı katılmasıyla da tatlı çikolatadan elde edilir. Tatlı çikolata, ilk kez 1847’de J. S. Fry & Sons adlı İngiliz firmasınca geliştirildi. Ardından şekerleme ve bisküvilerde kullanılan kaplama çikolatası üretilmeye başladı. Tatlı çikolataya yoğunlaştırılmış süt eklenerek elde edilen sütlü çikolatayı ise ilk kez 1876’da İsviçreli Daniel Peter üretti.

 

Genel anlamda bakıldığında üç çeşit çikolata bulunmaktadır. Koyu renkli (bitter), sütlü ve beyaz çikolata…
  • Bitter çikolata, kakao kitlesi (buna kakao likörü adı da verilir), kakao yağı ve şeker içerir. Kakao katı maddesinin içeriği, yani kurutulmuş kakao maddelerinin tümü, %55 ile %70 arasında değişir.
  • Sütlü çikolata, bitter çikolata ile aynı maddeleri içerir ve çikolataya daha açık kahverengini, krema dokusunu ve tadını veren süt tozu katılır.
  • Beyaz çikolata, süt, şeker ve kakao yağı içerir ama kakao şurubu (kakao kitlesi) içermez. Fildişi rengindedir.
  • Bir de çikolata kuvertür vardır. En az %31 olmak üzere yüksek yağ oranlı çikolatadır. Esas olarak pastaneler, pasta aşçıları ve çikolatacılar için üretilir.

Çikolata hakkında ilginç bilgiler

• Çikolatayı yemek tutkulu bir öpüşmeden daha etkilidir. Çünkü çikolatanın erime noktası vücut sıcaklığının hemen altındadır ve ağızda erir. Bu durum, beynin faaliyetini ve nabzı tutkulu bir öpüşmeden daha fazla artırır ve etkisi dört kat daha uzun sürer.
• 450 gram çikolatayı yapmak için yaklaşık 400 adet kakao çekirdeği gerekir. Kakao çekirdeklerinden kakao tozu, kakaoyağı gibi yan ürünler elde edilir.
• Enerji deposudur. Tek bir ısırık aldığınızda bile 50 metre yürümek için gerekli olan enerjiyi alırsınız. Ancak bir insanın dayanabileceği çikolatanın sınırı 10 kilogramdır. Bir seferde bunun üzerinde tüketilirse insan hayatı için risk taşır.
• Dünyadaki fındık üretiminin %20’si ve badem üretiminin %40’ı çikolatanın üreticileri tarafından kullanmaktadır.
• İnanılması güç ama yapılan araştırmalara göre, kakao çekirdeğinde bulunan bir maddenin anti bakteriyel özelliğinden ötürü diş çürümesine ve kemik yapısına karşı koruyucu etkiye sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır.
• Napolyon, bir çikolatakolik idi. Efsaneye göre, Fransa’nın askeri ve siyasi lideri Napolyon Bonapart, enerji verici ve hızlı atıştırmalık olarak tüm askeri seferlerinde yanında çikolatayı taşırmış.
• Her gün bir miktar bitter çikolatayı yemek, kalp hastalıkları riskini %33 oranında azaltır.
• Şeker, tatlandırıcı ve süt ilaveli kakao yağı ile üretilen beyaz çikolatanın, içinde kakao kütlesi bulunmamaktadır. Yani aslında çikolata değildir.
• Çikolatalarınızı buzdolabınızda saklamayın. Çünkü çikolataların serin ve kuru yerlerde 18 derece civarında saklanması gerekir. Böylelikle yediğinizde damakta eriyebilir.

En iyi çikolata üretilen 5 ülke

1. Akla ilk gelen ülkelerden biri Belçika’dır. Ülkede 16 adet çikolatayla ilgili müze ve 13 tane fabrika vardır. En ünlü markaları Godiva, Leonidas, Wittamer, Marcolini ve Zaabar olarak bilinir.
2. Dünyadaki ilk sütlü çikolatayı üreten ülke İsviçre’dir. Ülkenin önde gelen markaları Nestle, Toblerone, Lindt ve Sprungli’dir.
3. 1780 yılında İspanyolların bulduğu çikolata üretim makineleri ile üretimleri dünyaya yayılmıştır. En lezzetli çikolataları yiyebileceğiniz ülkelerden birisidir. 150 yıllık iki fabrikası olan Amatller ve Chocolate a la Taza markaları dünyaca tanınır.
4. Meksika için çikolatanın ana vatanı diyebiliriz. Dünyada ilk çikolataları Meksika yerlileri yapmıştır. Bugün Oaxaca eyaleti, çikolatası ile en meşhur yerdir. Hala eski yöntemlerle üretilen çikolataları çok güzeldir. Mayordomo, Gualaguetza ve La Soledad en iyi markalarındandır.
5. Fransa da çikolatası ile meşhur bir ülkedir. Özellikle Lyon’da bulunan Tain L’Hermitage, dünyanın en meşhur markası olan Valrhona’yı üretmektedir. Aynı zamanda da dünyanın en iyi çikolatayı yapmayı öğreten kursuna sahiptir. Buradan alacağınız eğitimler ile harika çikolatalar yapabilirsiniz.

Sıcak çikolata tarifi

Malzemeler:
• 250 gr bitter çikolata
• 1 lt süt
• 2 adet tarçın kabuğu
• 3 adet kakule çekirdeği
• 2 adet kuru acı çili biber
• 10 adet marsh mallow
• 4 kaşık çikolatalı dondurma

Hazırlanış:
Tüm ürünleri bir tencereye koyup 5 dakika kaynatalım. Ocaktan aldığımız içeceğimizi süzdürelim. Ardından bardağımıza 1 top dondurma koyalım. Üzerine sıcak çikolatamızı dökelim. Son olarak marsh mallow ile süsleyip bu enfes tarifin tadını çıkartalım.